Działająca nieprzerwanie od 1946 roku rodzinna Piekarnia R. Dobrowolski (dawniej E. Stasiński), prowadzona przez trzecie pokolenie mistrzów piekarstwa, poleca pieczywo wytwarzane według tradycyjnych receptur, bez polepszaczy, spulchniaczy, konserwantów i barwników, wypiekane w ceramicznym piecu.
Złożone procesy fermentacji sprawiają, że pieczywo z Piekarni R. Dobrowolski ma własności prozdrowotne i może być traktowane jako samodzielny artykuł żywieniowy.
Sztandarowym produktem piekarni jest Chleb Żytni Kielecki wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa, posiadający znak Jakość Tradycja, świadczący o najwyższej jakości produktu. (Jedyny Polski znak jakości uznawany przez Unię Europejską).
Chleb żytni, żytni razowy wytwarzany jest w piekarni tradycyjną metodą, wielofazowo. To źródło kwasu foliowego, żelaza, magnezu, manganu, miedzi i chromu, cynku, witaminy E, witamin z grupy B, a ze względu na niski indeks glikemiczny polecany w dietach ubogokalorycznych.