Piekarnia R. Dobrowolski to rodzinna firma z tradycjami, na kieleckim rynku działa nieprzerwanie od 1946 roku. Założył ją Edward Stasiński, żołnierz Września ’39, dziadek obecnych właścicieli, którzy są już trzecim pokoleniem kultywującym rodzinny interes.
Piekarnia działa od 70 lat wciąż korzystając z tych samych sprawdzonych, niezmienionych receptur i maszyn, co założyciel, mistrz piekarstwa. Każdy bochenek jest wyrabiany ręcznie, co czuje się w każdym kęsie chleba robionego z serca. Gwarancją dobrego smaku jest również brak konserwantów, na które tak wielu z nas jest uczulonych. Podbudową bochenka są tylko rozczyny i naturalne kwasy, bez spulchniającej „chemii” czy polepszaczy smaku.
W naszej ofercie możesz znaleźć pieczywo pszenne, pszenno-żytnie, razowe, wieloziarniste, graham, a także coś na słodko: rogale, chałwy, słodkie bułki z naturalnymi składnikami (budyń, mak, ser, marmolada, jagody). To nimi zachwycają się nasi najmłodsi klienci.
Dla dbających nie tylko o zdrowie, ale i linię, polecamy chleb żytni, żytni razowy, który dostarczy nam energii na cały dzień, a zarazem błonnika, który reguluje prawidłową pracę naszego przewodu pokarmowego. Ponadto daje sytość, przez co unikniemy zmor wszystkich na diecie – podjadania między posiłkami. Warto dodać, że nasze pieczywo razowe ma też właściwości prozdrowotne. Zawiera bowiem kwas foliowy, żelazo, magnez, mangan, miedź, chrom, cynk, witaminę E, witaminy z grupy B, a ze względu na niski indeks glikemiczny polecany w dietach ubogokalorycznych. Może występować jako samodzielny artykuł żywieniowy. Uważamy go za naszą specjalność.
O jakości naszego pieczywa mogą świadczyć wyróżnienia i nagrody, które zdobyliśmy za doskonały smak. Nasze produkty wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa, a Chleb Żytni Kielecki otrzymał znak Jakość Tradycja, który jest przyznawany produktom o najwyższej jakości i wciąż niezmiennej, minimum od 50 lat, recepturze. Sama piekarnia została odznaczona przez Związek Rzemiosła Srebrnym Medalem im. Jana Kilińskiego.
Wszystkich, którzy chcą zaznać smaku prawdziwego, tradycyjnego chleba, zapraszamy do naszych punktów sprzedaży.